
Premierul Ilie Bolojan a anunțat că România urmărește prin măsurile economice drastice și contestate deja să reducă deficitul bugetar și să atragă fonduri europene, urmând a fi luate o serie de măsuri nepopulare.
UPDATE
La finalul ședinței de Guvern, premierul Bolojan a ieșit la o conferință de presă în care a anunțat unele dintre măsurile pe care le va lua Executivul pentru a face rost de bani, cum ar fi “reașezarea” TVA la două praguri, reducerea burselor școlare, a sporurilor pentru bugetari și “reordonarea” unor comisii de lucru.
Sporurile bugetarilor vor fi reevaluate și legate de performanță și de realitate, în prezent avem, spre exemplu, sporul de fonduri europene legat de numărul de ore lucrate, dar avem proiecte care nu se termină, a declarat Ilie Bolojan.
Premierul a explicat reducerea banilor pentru burse prin faptul că pachetul de burse pentru elevi a crescut imens în 3 ani, ajungând în prezent la aproape un miliard de euro.
”Trebuie să controlăm creșterea cheltuielilor statului pentru că nu le mai putem susține”, a spus premierul.
De asemenea, el a reamintit că trebuie crescute veniturile prin îmbunătățirea colectării, combaterea evaziunii fiscale și eliminarea excepțiilor.
Săptămâna viitoare urmează să fie anunțat un pachet de măsuri fiscale, inclusiv reașezarea TVA la două praguri, față de 3 astăzi și o posibilă creștere a accizelor la combustibul și alcool.
Bolojan s-a referit și la subfinanțarea Casei de Sănătate, deoarece sunt puțin peste 6 milioane de contributori și 16 milioane de beneficiari, astfel că se analizează extinderea bazei de contribuabili prin reducerea unor excepții și prin aplicarea unui impozit la pensiile mai mari.
În privința fondurilor europene din PNRR, Bolojan a precizat că Bucureștiul a propus Comisiei ca unele proiecte care pot fi terminate până la finalul lui 2026 să fie transferate pe finanțare națională și înlocuite cu alte proiecte.
Există o criză a locurilor de muncă în sectorul privat, în cel public s-a sărit calul, spune Bolojan, adăugând că sunt situații în care unele competențe se suprapun, cum e cazul Poliției locale și cel al Poliției naționale, astfel că e nevoie de o armonizare mai bună.
Reducerea subvențiilor pentru partide politice va fi adoptată la rectificarea bugetară, a spus Bolojan, răspunzând unei întrebări.
Premierul susține că un parlament poate funcționa cu mai puțini oameni.
Reorganizarea administrativă nu se poate face decât din 2028, explică el.
Întrebat de ce PNL nu a propus nicio femeie în guvern, Ilie Bolojan a scăldat-o. El a susținut că PNL trebuie să încurajeze ca oamenii performanți – femei sau bărbați – să fie susținuți: ”Am încercat să propunem oameni competenți, e mai puțin important ceea ce sunt”.
+++
“Urmează să discutăm în fiecare ședință de Guvern din
perioada imediat următoare despre adoptarea unor măsuri care să atace aceste două urgențe (deficitul bugetar și atragerea de fonduri UE – n.r.). În ceea ce privește scăderea cheltuielilor de funcționare, creșterea veniturilor, care să acționeze
asupra deficitului bugetar și pe componenta de prioritizare a investițiilor și de
îndeplinire a jaloanelor, în așa fel încât să ne putem accesa finanțările europene într-o cotă cât
mai mare până la finalul acestui an din PNRR”, a spus Bolojan la debutul ședinței de Guvern.
O altă direcție importantă în următoarele două săptămâni va fi cea privind “restructurarea companiilor de stat”, iar în una din ședințele viitoare se vor aproba și bugetele de
cheltuieli ale companiilor din subordinea ministerelor, în așa fel încât acestea să includă indicatori de performanță și criterii de eficiență clare, a explicat premierul.