Politica

CCR a respins contestarea alegerilor de către Simion

Curtea Constituțională a respins joi cererea de anulare a alegerilor depusă de liderul extremist George Simion.

UPDATE

“Eu cred că era clar de la început pentru toată lumea că e ceva complet artificial”, a reacționat președintele ales Nicușor Dan.

El a spus că n-a văzut cererea de contestare, dar a precizat că e “total irezonabil” ce a scris Simion referitor la sutele de milioane de lei care s-ar fi dat pentru mituirea alegătorilor din R. Moldova. 

****

“CCR a continuat lovitura de stat! Nu ne rămâne decât să luptăm!
Vă chem alături de mine, azi și în următoarele săptămâni!”, a scris Simion pe Facebook.

El îi îndeamnă pe oameni să se înscrie în AUR pentru că “în foarte scurt timp vom avea iarăși alegeri și va trebui să fim muuuult mai pregătiți!”



****

Ședința solemnă a Plenului Curții Constituționale pentru validarea alegerii președintelui va avea loc la prânz, la sediul Curții Constituționale de la Palatul Parlamentului.

La ceremonie participă și președintele interimar Ilie Bolojan.

****

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins cererea de anulare a alegerilor, ca neîntemeiată.

Hotărârea este definitivă și se comunică Biroului Electoral Central.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I. 

De asemenea, CCR a validat și rezultatul alegerilor din 18 mai.

****

După ce a trimis CCR o contestare care arată ca o compunere, fără dovezi și cu linkuri la materiale de presă care nu susțin deloc ce reclamă George Simion, AUR se plânge joi dimineața că Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă refuză să permită accesul informaticianului desemnat de Alianța pentru Unirea Românilor în sistemul informatic de gestionare a procesului electoral, blocând astfel orice posibilitate de verificare independentă a corectitudinii votului.

“Cererea oficială, transmisă către ambele instituții, vizează participarea specialistului IT desemnat de partid în procesul de supraveghere tehnică a sistemului informatic, până la validarea rezultatelor de către Curtea Constituțională – termenul legal până la care Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) menține echipamentele funcționale”, precizează AUR, care susține că această solicitare este fundamentată legal.

“Conform datelor noastre, sunt peste 100.000 de voturi multiple de CNP-uri. Vrem să vedem dacă există persoanele decedate care au apărut în spațiul public. Nouă nu ni se permite accesul de către AEP. Ne trimit de la BEC la AEP si de la AEP la BEC”, a declarat președintele AUR, George Simion, fără a prezenta dovezi.

*****

În eventualitatea respingerii cererii de anulare a alegerilor, CCR va organiza ședința solemnă pentru confirmarea și validarea rezultatului alegerilor pentru funcția de președinte al României tot joi, de la ora 12:00, la Sala de ședințe publice „Alexandru Ioan Cuza”  din Palatul Parlamentului.

Reamintim că George Simion a trimis marți CCR o cerere de contestare a alegerilor prezidențiale care este semnată olograf, în copie. Cum cererea trebuie să fie semnată olograf, în original, Curtea i-a cerut liderului extremist să o mai depună o dată.

“În data de 20 mai 2025, ora 23:41, a fost comunicat Curții Constituționale, prin intermediul poștei electronice, un înscris, în formă scanată, intitulat „Cerere de anulare a alegerilor”, la care au fost atașate mai multe anexe. Cererea este semnată olograf, în copie, de domnul George-Nicolae Simion… Precizăm că, potrivit art.7 din Regulamentul de organizare și funcționare a Curții Constituționale, cererile adresate Curții Constituționale trebuie să fie semnate olograf, în original, sau prin utilizarea semnăturii electronice calificate, până la data și ora dezbaterilor”, a anunțat miercuri Curtea Constituțională.

Această precizare i-a fost comunicată marți dimineață și lui George Simion, în vederea respectării cerințelor procedurale de înregistrare a actelor de sesizare adresate Curții Constituționale.

După validarea rezultatului, președintele ales depune în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în ședință comună, cu următorul jurământ: “Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Preluarea oficială a mandatului de președinte, numită popular “ceremonie de predare-primire”, are loc abia după depunerea jurământului în fața Parlamentului și este prevăzut în articolul 83 din Constituție, care spune că mandatul este de 5 ani și se exercită de la data depunerii jurământului.